ATEŞ SENİ ÇAĞIRIYOR :)

ATEŞ SENİ ÇAĞIRIYOR :)

30 Nisan 2017 Pazar

Lüle Doldurma Metotları

Merhaba arkadaşlar,

Bu yazımda lüle doldurma metotlarından bahsedeceğim. Uzun süredir bir nargile içicisi olarak kendime göre farklı doldurma tercihlerim olsa da bu  yazıda kendi tecrübelerimden ziyade internette bulunan bir yazıyı Türkçe'ye çevirerek ve eklemelerle anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle farklı tütün tiplerine yani markalarına göre farklı doldurma metotları uygulandığını söylemeliyim. Eğer evde nargile içmeye yeni başladıysanız buradaki metotları dikkate almanıza ilk aşamada gerek yok çünkü öncelikle her markanın farklı kesim, farklı şerbet oranı ve farklı tarzda tütünleri olduğunu  analiz etmeniz gerekiyor. 

Lüle doldurma noktasına gelirsek, buradaki hangi metodu kullanırsanız kullanın, tütünlerdeki damar üzerinde bulunan kısımlar dışındaki çöplerin temizlenmesi gerektiğini unutmayın. Nakhla markasını kullananlar bilir, paketi açtığınızda yüzde 20 oranında çöple karşılaşırsınız, eğer o çöpleri temizlemezseniz nargileden alacağınız performans kesinlikle azalır. Size tavsiyem paketi açtıktan sonra içeceğiniz miktarı bir folyo üzerine koymanız ve hafif hafif tütünleri açmanız ve temizlemeniz. Tütün çöpsüz ve yaprakları açılmış bir vaziyette doldurulmaya hazır olmalı ilk etapta.

Sonrasında markaların ve kullanıcıların tavsiye ettiği doldurma metotlarına göre lüleyi doldurmanız gerekmekte. İlk olarak Nakhla, Tangiers ve Haze markaları için önerilen fazla doldurma yani "overpack" metotunu inceleyelim :

1. Fazla Doldurma (Overpack) Yöntemi
Bu konuda araştırma yapan hemen herkes bu yöntemi duymuştur. Özellikle Tangiers için yurt dışında nargile malzemeleri satılan yerlerde özel doldurma çatalı bile satılır. Bu 3 marka tütünlerini lüleye yoğun bir şekilde doldurmanız tavsiye edilir. Bunun sebebi bu markaların ürünlerinin ısıya dayanıklı olması, ısıyı sevmesidir. Özellikle ülkemizde iyi Nakhla içicileri folyo üstü meşe kömürü kullanırlar ve Nakhla'yı hafif yanık içerler, diğer markalar bu durumda çürük tatlar bırakmaya başlarken, Nakhla, Haze ve Tangiers gibi markalarda ise sadece tütünün daha da ağırlaştığını hissedersiniz. Aroma kendini yitirmez. Her ne kadar çok önerilen bir yöntem olsa da ben bu yöntemi tütünü folyoya değdirmeden uyguluyorum. Aşağıda bu yöntemi anlatan kısa bir video bulunmakta, size yeterince fikir verecektir. Hiç denemeyen kişiler başta kötü performans olabilir, direktifleri iyi bir biçimde uygularsanız bu tütünlerden daha fazla verim alacağınızı söylemeliyim.


Videoda Egyptian yani Mısır tipi lüle kullanılmış ve hazırlayan kişi, lülenin biraz daha üzerine tütünü çıkartıp folyo kullanmış. Bu yöntemi düzgün uygulayamazsanız verim almanız oldukça zor, bir de her ne kadar videoda küp kömür kullanılsa da bizdeki küp kömürlerin daha yüksek kalorili olduğunu o yüzden aynı verimi alamayacağınızı, meşe kömürü kullanmanız gerektiğini hatırlatırım.

2. Kabartma Yöntemi
Özellikle Türkiye'de hemen herkesin tavsiye ettiği yöntem budur. Ülke olarak yeniliklere pek açık olmadığımızdan dolayı da hemen her tütün markası için bu yöntem kullanılır ancak bu yöntem daha çok Starbuzz, Social Smoke, Fumari vb. gibi markaların ürünleri için tavsiye edilir. 

Bildiğiniz üzere zaten premium olarak ifade edilen tütünlerde genellikle çöp oranı çok düşüktür, yine de kullanacağınız kadar tütünü çıkardıktan sonra onu yapraklarına ayırmanız gerekmektedir, kimisi tütünü kesme yöntemini kullanır ancak bunu çok tavsiye etmiyorum şahsen tütünü sadece kendime özel karışımlar hazırladığım zamanlarda kesiyorum. Tütününüzü hazırladıktan sonra seyrek bir biçimde tütünleri birbiri üstüne bindirmeden doldurmanız bu yöntemin olmazsa olmazıdır. Sadece lüle dolmak üzereyken biraz tütünü bastırmanız ve üzerine hafif bir kat daha atmanız alttaki tütünün korunması için tavsiye edilir ancak bu zorunlu değildir. 

Premium tütünlerin folyo ve meşe kömürü ile içilmesini çok tavsiye etmiyorum eğer mümkünse kaliteli seramik, granit phunnel lüle, folyo ve lotus üçlemesini kullanın, bulamıyorsanız folyo üzeri elekli yanmaz da kullanabilirsiniz. Bu yöntemdeki en önemli nokta tütünün kesinlikle folyo, yanmaz ya da lotusa değmemesi gerektiği aksi taktirde tütünü heba etmiş olursunuz. 


Yukarıdaki fotoğraf bu konu için iyi bir özet, lülenin doldurulması, kömür ve ısı iletimi seçimi nargile performansınızı tepeye de çıkarabilir dibe de indirebilir, unutmayın. Aşağıda yukarıda anlattığım yöntemi anlatan kısa bir videoyu da izleyebilirsiniz.




3. Yoğun Doldurma Yöntemi
Bu yöntem kabartma yöntemi ile hemen hemen aynıdır tek fark tütünün biraz daha sık doldurulmasının tavsiye edilmesidir. Daha çok Al Fakher markası tütünlerinin böyle doldurulması gerektiğini tavsiye eder çünkü bildiğiniz gibi her ne kadar dünyaca ünlü bir marka olsa da Al Fakher bir premium marka olarak kabul edilmez dolayısıyla daha yoğun bir aroma ve tütün keyfi almak için alt tabakanın yine serpiştirilmesi ancak biraz daha yoğun olarak serpiştirilmesi tavsiye edilir. 

Bu yöntemde stil sizin insiyatifinize kalmıştır ancak tütünü alıp çatalla koymanızı kesinlikle tavsiye etmem, çöpleri temizleyin lülenizi biraz daha yoğun serpiştirerek doldurun ve sonrasında hafif bastırarak koruyucu bir katman atın.

Bu yöntemler dışında tütünün şerbetinin alınıp doldurulduğu, tütünün kesilip konulduğu ya da hiç çöplerinin ayıklanmadan doldurulduğu yöntemler de mevcut olsa da dediğim gibi ben çok tercih etmiyorum. 

Ek olarak Argelini gibi ısı eşiği düşük ve çok şerbetli tütünler kullanıyorsanız size tavsiyem tütünün şerbetini elinizde biraz sıkıp lüleye tamamen serpiştirerek yerleştirmeniz, aksi taktirde istediğiniz verimi alamayabilirsiniz.

Özellikle ev kullanıcısı olduğunuz zaman bu yöntemlerin hepsini denemeye fırsatınız oluyor, bu yazı tütün firmalarının tavsiyeleri baz alınarak oluşturulmuş bir kaynak yazının derlenmesi ile ortaya çıktı, bunu da bir kez daha belirtmek istiyorum. Baz aldığım yazının linki de aşağıda mevcuttur. 

https://www.hookahcompany.com/hookahblog/advanced-how-to-bowl-packing-methods



Argelini Vanilla Latte İncelemesi (Review)


Marka/Brand
Argelini Tobacco

Gramaj / Weight
Shisha Shot (20 gr)
100 gr
250 gr
750 gr

Aroma / Flavour
Vanilyalı sütlü kahve
Latte with vanilla

Lüle / Hookah Bowl
Phunnel lüle, lotus
Phunnel bowl, lotus

Kömür / Coal
Küp kömür / Coconut coals

Yanma Eğilimi / Heat disposition
Orta / Medium

Puanlama / Score
Koku / Smell : 90
Aroma / Flavour : 90
İçim süresi / Longevity : 90
Duman / Smoke Density : 100
Ağırlık / Buzz : 70
Genel Değerlendirme / Overall : 85

Yorum / Comment 
Argenili Vanilla Latte aroması, üretimi durdurulan Al Fakher Latte için piyasadaki tek muadil konumunda. Öncelikle Argelini çok şerbetli tütünlere sahip bir marka, dolayısıyla ısı yönetimini sağlamanız oldukça önemli, fazla ısı verdiğiniz an aroma kaybı olması kaçınılmaz. İçim esnasında öncelikle sizi yoğun bir vanilya tadı karşılıyor ve yaklaşık 20 dk sonra öndeki vanilya tadı yerini acı bir kahveye bırakıyor, içimi oldukça soft ve duman performansı gerçekten mükemmel. Piyasada Argelini ile ilgili yaşanan sorunlardan dolayı bu ürünü bulabilirseniz kutulu, bandrollü, siyah poşetli haliyle almanızı tavsiye ediyorum. Ek olarak ısı kontrolünü sağlamak için sizlere tavsiyem folyo üzeri elekli yanmaz veya lotus kullanmanız, ısı kontrolüne dikkat etmezseniz 10 dakika sonra tat alamadığınızı söyleyebilirsiniz.

29 Nisan 2017 Cumartesi

Al Fakher Latte İncelemesi / Review



Marka/Brand
Al Fakher Tobacco

Gramaj / Weight
50 gr 
250 gr
1 kg

Aroma / Flavour
Sütlü kahve
Latte

Lüle / Hookah Bowl
Toprak lüle, folyo ve cezve - Phunnel lüle, lotus
Soil bowl, foil - Phunnel bowl, lotus

Kömür / Coal
Meşe kömürü veya küp kömür / oak coal or coconut coals

Yanma Eğilimi / Heat disposition
Düşük / Low

Puanlama / Score
Koku / Smell : 98
Aroma / Flavour : 90
İçim süresi / Longevity : 85
Duman / Smoke Density : 80
Ağırlık / Buzz : 85
Genel Değerlendirme / Overall : 85

Yorum / Comment 
Al Fakher'in Latte aroması 2014 yılında gerçekleştirilen paket ve ürün yelpazesinin düzenlenmesiyle üretimi duran aromalardan olmasına rağmen günümüzde eski paketler hala fazlasıyla tüketilmekte. Her ne kadar ürünün tüketim tarihi geçmiş olsa da fiyat/performans anlamında başarılı olmasından dolayı insanlar tercih etmekte. İçimin başlarından itibaren sizi sütlü bir kahve aroması karşılıyor, aroma Nakhla serilerindeki kahve aromalarına kıyasla oldukça hafif ve soft bir içim sunuyor. Özellikle kahveli ve çikolatalı karışımlarda çokça kullanılan latte aromasını tek veya hindistan cevizi, vanilya, kapüçino gibi aromalarla birlikte de içebilirsiniz. Bu ürüne en yakın ürün Argelini Vanilya Latte aromasıdır ancak gerek orijinal ürün bulmak gerek de fiyat açısından direkt olarak muadil göstermek istemiyorum. Bu aromayı folyo üstünde elekli yanmaz ve küp köz kullanarak içmenizi tavsiye ediyorum. Meşe kömürü ve folyo üzeri köz cezvesi de kullanabilirsiniz.

Nakhla Yeni Seri Kapüçino Aroması / Review



Marka/Brand
Nakhla Tobacco

Gramaj / Weight
50 gr 
250 gr

Aroma / Flavour
Kapüçino
Cappuccino

Lüle / Hookah Bowl
Toprak lüle, kalın folyo
Soil bowl, foil

Kömür / Coal
Meşe kömürü / oak coal

Yanma Eğilimi / Heat disposition
Düşük / Low

Puanlama / Score
Koku / Smell : 80
Aroma / Flavour : 80
İçim süresi / Longevity : 80
Duman / Smoke Density : 75
Ağırlık / Buzz : 90
Genel Değerlendirme / Overall : 80

Yorum / Comment 
El Basha ve El Nakhla serilerindeki kapüçino aromasından sonra Nakhla yeni serisinde eski iki ürününü de aratacak bir ürünle karşımıza çıkıyor. Yeni serideki kapüçino aroması sade bir kapüçino kokusuna sahip ne kahvesi ne de sütü önde, dolayısıyla içim esnasında zevkinize göre hindistan cevizi, vanilya, çikolata gibi aromaları eklemeniz gerekebiliyor. Ağırlığı eski serilere göre biraz daha geride, keza aromasını da daha kısa sürede kaybetmekte, her ne kadar eski serileri aratsa da aynı fiyat skalasında bir alternatifi olmadığı için mecburen bu serideki üründen devam etmenizi tavsiye ediyorum. Tütün Nakhla marka olduğu için ve Nakhla severler genelde doyuruculuk ve ağırlığı da ön plana aldığı için overpack metodu ile doldurmanızı ve meşe kömürünü direkt olarak kalın folyo üzerine koyarak içmenizi tavsiye ederim.

Nakhla El Nakhla Cappuccino İncelemesi (Review)



Marka/Brand
Nakhla Tobacco

Gramaj / Weight
50 gr 
250 gr

Aroma / Flavour
Sütlü Kapüçino
Cappuccino with milk

Lüle / Hookah Bowl
Toprak lüle, kalın folyo
Soil bowl, foil

Kömür / Coal
Meşe kömürü / oak coal

Yanma Eğilimi / Heat disposition
Düşük / Low

Puanlama / Score
Koku / Smell : 95
Aroma / Flavour : 95
İçim süresi / Longevity : 90
Duman / Smoke Density : 75
Ağırlık / Buzz : 90
Genel Değerlendirme / Overall : 90

Yorum / Comment 
El Nakhla serisi de Japan Tobacco'nun Nakhla'yı satın almasından sonra üretimi duran serilerden yine de hala bu eşsiz kapüçino lezzetini eski paketlerde bulabilmeniz mümkün. El Basha serisinden farklı olarak El Nakhla serisindeki aroma biraz daha sütlü ve sütlü kahve tadını ön plana çıkarıyor, süt tadını hissetmek için ayrıca kapüçino karıştırmanıza gerek yok, içim süresi fena değil ve ağırlığı gerçekten hoş. İçim süresince nargile tadında genel olarak bir azalma olmuyor. El Basha serisine göre biraz daha hafif olduğunu da ekleyebilirim, yine bu aromada da lülenin overpack metodu ile doldurulmasını tavsiye ediyorum.

Nakhla El Basha Cappuccino İncelemesi (Review)

Marka/Brand
Nakhla Tobacco

Gramaj / Weight
50 gr 
250 gr

Aroma / Flavour
Kapüçino
Cappuccino

Lüle / Hookah Bowl
Toprak lüle, kalın folyo
Soil bowl, foil

Kömür / Coal
Meşe kömürü / oak coal

Yanma Eğilimi / Heat disposition
Düşük / Low

Puanlama / Score
Koku / Smell : 85
Aroma / Flavour : 98
İçim süresi / Longevity : 90
Duman / Smoke Density : 75
Ağırlık / Buzz : 95
Genel Değerlendirme / Overall : 90

Yorum / Comment 
Nakhla'nın El Basha serisinin nadide ürünlerinden biri olan kapüçino aromasının üretimi her ne kadar 2015 yılında durmuş olsa da hala fanatikleri bulunmaktadır ve piyasada herhangi bir muadili de maalesef yoktur. Paketi açtığınızda sizi yoğun bir kahve aroması karşılar, içimde ise bu biraz acı olan kahve aromasını keyifle içersiniz, Nakhla ya da Al Fakher hindistan cevizi ile karıştırılıp şişeye yarım çay bardağı süt koyulduğunda mükemmel bir nargile keyfine ulaşmanız kaçınılmazdır. Lüleye yoğun bir biçimde overpack metodu ile doldurulmalıdır. Son olarak bu paketlerden hala bulabiliyorsanız lütfen nereden bulduğunuzu ya yorum olarak ya da iletişim formu üzerinden belirtiniz :)





Nargile Tütünü ile İlgili Önemli Bilgiler

Bu yazıda nargile tütününün yapılışı, içeriği, ünlü markalar vb. konularda bilgiler verilecektir.

Önceki yazılarımızda nargile tütününün içeriğinde tütün, aroma, gliserin ve glikoz, bal ya da pekmez olduğunu söylemiştik. Farklı markalar bu bileşenleri farklı oranlarda ve farklı kalitede harmanladığı için ortaya geniş bir ürün yelpazesi çıkmaktadır. İnternette tütün üretimi ile ilgili kaynak bulmanız zor ancak ünlü olan bir video var, bu video Ajman'da üretilen Al Fakher markasının üretim tesislerinden görüntüler sunuyor, video bölgesel Ajman TV kanalında yayınlanmış. 

Al Fakher her ne kadar bazı kişilerin sevmediği bir marka olsa da Dünyaca tanınmışlığı oldukça fazla olan ve tüm Dünya'ya ihraç edilen nadir markalardan.



Devamında ülkemizde üretilen Şerbetli, Rosanna, MMC ve Adalya markalarından bahsedelim. Bunlara El Medine markası da eklenebilir ancak resmi üretim olmadığı için net bilgi yok elimde. 

Şerbetli markası bir süre üretildi ve sonrasında yurtdışına açıldı, şu an Türkiye içi üretim ve satış yapıp yapmadığı muallak, 2017 üretimli paketler olduğu söyleniyor ama görmeden net konuşamıyorum. Yurt dışı piyasasına gönderdiği ürünlerde virginia tütün yaprağını kullanıyor, içmediğim için kalitesi hakkında söz edemiyorum ancak balla harmanlanıyor tütünler ve piyasada "premium" olarak kabul edilen tütün kalitesine ulaşmak istiyorlar. Henüz denemek kısmet olmadı ancak yabancı forumlarda önerenleri gördüm, bu arada lütfen bahsettiğim Şerbetliyi eskiden satılan berbat tütünle kıyaslamayın, aynı üründen bahsetmiyoruz. Denemek kısmet olursa bu konuda incelemeleri paylaşacağım. 

Şerbetli'nin yurt dışı için üretilen tütünleri

Rosanna markası Smyrna Tobacco olarak geçmekte, bir kaç yıl öncesine kadar Adalya da bu şirkete dahildi ancak ayrıldılar. Rosanna yurt içi Adalya ise yurt dışı satış yapmaktaydı gerçi ayrıldıktan sonra da değişen bir durum yok. Rosanna glikoz ile harmanlanan bir tütün ve kalitesi maalesefki düşük, iki aromasını almıştım ve hiç beğenmedim, incelemelerde de belirteceğim ancak hiç tavsiye etmiyorum.

MMC markası 2017 yılı itibarıyle ortaya çıkan bir marka, ürünlerini hiç denemedim ancak sigara paketi gibi bir paket yapısına sahipler.


Adalya için ise Türkiye'nin bu konudaki 1 numarası diyebiliriz ancak Türkiye içi satış iznine sahip değiller bu yüzden Almanya ve komşu ülkelerinde bir pazara sahipler. Premium tütün olarak satılsalar da diğer markaların kalitesine henüz erişebildiklerini söyleyemiyorum ancak Belçika'da da yeni bir fabrika kurdular ve yeni seri ürünlerini "Blue Horse" isimli marka ile çıkarmaya başladılar. Pazarlarını büyütmek istedikleri açık. Adalya tütünlerinde bir de kırmızı ve sarı renk tartışması var, son dönemde sarı tütün olarak satışa da başlamış Adalya ancak bir standart henüz sağlanamamış çünkü piyasada iki renk de mevcut. Kırmızı tütün daha kalitesiz, sarı tütün daha kaliteli algısı var insanlarda bu yüzden Blue Horse markasında direkt olarak premium tütün olmasından şüphe ettirmeyecek bir üretim tarzı uygulayacaklarını düşünüyorum.


Sırada Türkiye'de en çok bilinen Al Fakher ve Nakhla markaları var. Her ne kadar iki markanın nikotin oranları aynı olsa da Nakhla yıkanmadığı için genel olarak daha ağır aromalara sahiptir. Bu iki markadaki nikotin oranı % 0.5'tir. Her iki marka da karışımlardan ziyade daha çok tek içerikli aromalar sahiptir. Al Fakher Special Edition ile Nakhla'da Mix Serisi ile karışımlar konusunda deneme yapsalar da bu seriler çok tercih edilmemiştir. 

Nakhla 2000'lerin başında kurulan ve Mısır'da üretilen bir nargile tütünü markasıdır. Gözlemlediğim kadarıyla uzun süredir nargile içen ve bu konuda profesyonel seviyeye gelen çoğu kişinin en gözde markası Nakhla olmuştur, 3-4 tane çeşidinin fanatikleri mevcuttur. 2014 yılınfs sanırım Japan Tobacco tarafından alındı önceden Mizo, Mix, El Nakhla, El Basha vs gibi serileri olsa da 2016'dan itibaren tek tip paket ile tek seriye dönüş yaptılar. Aromaların içerikleri de biraz değişti. O yüzden Nakhla alırken çok farklı paket tiplerini görebilirsiniz, size tavsiyem konuya hakim değilseniz aşağıdaki paket tipleri dışında pek tercih etmemeniz.


Ek olarak Nakhla bazı markaların "dark leaf" serilerinin dışındaki en ağır markadır diyebilirim, bunu övmek amaçlı söylemiyorum ancak sadece gedikli, has nargile içicileri içebilir. 

Al Fakher markasına gelirsek her ne kadar ben Nakhla'yı tercih ediyor olsam da bazı aromalarının fanatikleri olan bir markayı temsil eder. Klasik, gold ve special edition serileri bulunmaktadır. Gold serilerinde hemen her aromaları başarılı, specialları çevremdekiler beğenmediği için deneme gereği duymadım klasik serilerinde ise tamamlayıcı nane, vanilya, hindistan cevizi vs. gibi tütünlerini başarılı görüyorum genel olarak. 


Piyasada çok fazla sahtesi bulunmaktadır eğer gedikli bir alıcı değilseniz bunu farketmeniz kolay olmaz, dolayısıyla size tavsiyem eğer orijinalliğinden emin değilseniz aldığınız yerde paketi açıp kontrol edin. Bir de Türkiye'de İran üretimi tarzında varsayımlar bulunmaktadır, Al Fakher sadece Dubai'de üretilir arkadaşlar, farklı ülkelerin yasal koşullarına bağlı olarak paket tipleri ve bandroller değişir.

Mazaya'ya gelirsek son dönemde ülkemizde pazarının arttığını söyleyebilirim, önceden sanırım Suriye malıydı ancak yakın zamanda Fransa'da bir firma satın aldı, üretimi ise Ürdün'de yapılmakta. Nikotin seviyesi % 0.05, iyi aromaları var kalite olarak Al Fakherle başabaş olduğunu söyleyebilirim ancak tek başına doyuruculuğu yok.




Moodak markası yine Mazaya'ya benzer bir marka, Ürdün üretimi ve Fransız bir firmanın tütünü, Aroma skalası da yine diğerlerine benzer tek içerikli aromaları var ve şerbet oranı yine Mazaya ve Al Fakherle aynı. Tek fark olarak sanırım Moodak balla harmanlanıyor.


Kaliteyi yavaş yavaş arttıralım.

Bang Bang'ten bahsedecek olursam, hiç denemediğim bir marka ancak şu aromasına çok iyi denildiğini görmedim, premium kesinlikle değil ancak klasiklerden daha iyi olduğu iddaa ediliyor. Şahsen tercih etmiyorum. Üretimi yine Ürdün'de.

Gelelim Starbuzz'a. 2005'ten beri premium marka mottosuyla ortaya çıkan Starbuzz 100ün üzerinde aroma çeşidine sahip ve balla harmanlanan golden virginia tütün yaprakları kullanılarak hazırlanılıyor. 100 üzerinde aroması olsa da sevilmeyen aroması çok, yine de Dünya'daki en büyük pazara sahip olduğunu söyleyebilirim. Amerikan markası olan Starbuzz'ın üretim tesisleri de Amerika'da. Nikotin seviyesine göre Klasik, Bold ve Vintage serileri bulunmakta, iyi içicilere Vintage serisini tavsiye ediyorum.

Bir diğer premium marka Argelini.  Argelini Ürdün'de üretilmekte ve Türkiye'de hakkında farklı spekülasyonlar olan bir tütün, kutulu, kutusuz, şeffaf poşet, siyah poşet gibi bir çok tartışma mevcut. Bir iki aroması dışında vasat buluyorum ancak duman performansında #1 olabilir.

Fumari'ye gelirsek 1997'de kurulan bu marka premium tütünün öncülerinden, 100 gr ve 1 kg olarak poşetlerde satılıyor. Çok şerbetli olduğu için duman performansı çok iyi ve balla harmanlanan virginia tütünü kullanılıyor yine. Gedikli bir nargile içicisi olarak bana çok hafif geliyor ama en çok tercih edilen markalardan biri Amerika'da.

Titanium markası son dönemde ülkemize girenlerden. Aroma isimlerini Amerikan eyaletlerinden almış, Ürdün'de üretiliyor ancak Amerika satışı yok gariptirki. Almanya pazarında bile çok yaygın değil. Ultra premium mottosuyla lanse edilse de tek aroma dışında beni tatmin etmediğini söylemeliyim.


Bir diğer Amerikan markası Haze. Ünlü instagram fenomeni Black Ji sayesinde ünlenen Haze daha çok karışım içerikli aromalara sahip ve duman performansı oldukça iyi, yine de bana hitap etmedi.


Biraz da Tangiers'tan bahsedecek olursak, sarı, yeşil, turuncu ve mor renkli paketlere sahip olan Tangiers bu renklere bağlı olarak daha ağır ve hafif içimler sunuyor. Burley tütün yaprağı kullanılan ve pekmezle harmanlanan mor paketlerin nargile tütünü olarak en ağırı olduğu söylenebilir. Fantasia'nın Castro, Starbuzz'ın Vintage, Trifecta gibi markaların da "dark leaf" seçenekleri mevcut olsa da bu konuda Tangiers'ı herkes bir numara olarak göstermekte.



Son olarak Social Smoke markası yine Amerika'da üretilen ve karışım içerikleriyle nam salmış bir marka. Starbuzz'a benzer bir stili var ancak aroma doygunluğu açısından en iyisi olduğunu söyleyebilirim. Balla harmanlanan tütünler muhteşem nargile ziyafetleri sunmakta.


Premium markaların hepsinin klasik serilerindeki nikotin oranı % 0.05. Siyah yaprak kullanılan serilerde ise nikotin oranı artmakta.

Bu markalar dışında da bir çok marka mevcut. Türkiye'de özellikle Bahreyn her ne kadar önceleri bir marka olarak sunulsa ve kaliteli içeriklere sahip olsa da artık açık tütün olarak üretilen her tütüne Bahreyn damgası vurulmakta ve çok kalitesiz durumda. Son dönemde Shadow markası çıktı ve özellikle İzmir'de iyi bir piyasa edindi, onun da bir kaç aromasını denedim sizlerle gelecek yazılarımda paylaşacağım.

Yurt dışında da bunlar dışında Fantasia, Ugly Tobacco, Afzal, Ultimate Tobacco, Trifecta, Karma Tobacco, Al Waha vb. gibi bir çok marka bulunmakta. 

Her ne kadar burada bir çok tütün markasını paylaşsam da ülkemizde çoğuna ulaşmak fazlasıyla zor ve maliyetli yine de fikir edinmeniz açısından denediğim aromaların paylaşımını zamanla yapacağım.

Sevgiler.









Nargile Takımı Hangi Kısımlardan Oluşur?

Selam arkadaşlar,

Bu yazıda size nargile takımlarını oluşturan parçalardan bahsedeceğim. Bir nargile takımı genel olarak aşağıda belirtilen kısımlardan oluşur :

Lüle : Nargile tütününü doldurduğunuz kısımdır, iyi bir nargile içimi için seçimi çok önemlidir çünkü tütünü bu kısma koyarsınız ve ısı iletimi ile malzeme kalitesinin iyi olması, içim kalitesi için yüksek önem arz eder.

Son yıllarda bu konuda da bir çok yenilik getirilmiştir. Türk tipi lüleler toprak malzemeden yapılma ve genellikle 5 deliklidir. Mısır tipi (Egyptian type bowl) denilen lüleler Türk tipi lülelere benzerdir ancak toprak malzeme yerine daha çok seramik malzeme kullanılır. Klasik kahveci takımlarında kullandığımız lüleler genellikle erkek lülelerdir, her ne kadar bizde olmasa da yurtdışında üretilen bazı modellerde kahveci takımlarda dişi lüleler de kullanılmaktadır.

Avrupa ve Amerika'da ise daha çok seramik, granit ya da direkt olarak taştan yapılan stone lüleler kullanılmaktadır. Bir çok tütün markasının kendi tütünlerine özel kullanım için piyasaya sundukları lüle tipleri mevcuttur, yine de lüle denilince akla ilk olarak Hookah John isimli Amerika'da bulunan fenomen kişinin lüleleri gelmektedir. Farklı içim ortamları için farklı boyutlarda ve tarzda lüleler sunmaktadır.

Bu konuda toprak lülelerle tek aroma ya da yakın aromaları içmenizi, eğer mümkünse yurtdışından kaliteli seramik ya da granit lüleler getirmenizi tavsiye ediyorum. Bu lülelerin genelinde ortada bir yuvarlak boşluk bulunur ve bu yüzden İngilizce'de baca anlamına gelen "phunnel" lüle olarak geçer.

Farklı lüle tipleri

Tepsi : Hemen her nargile takımında farklı türde bulunan köz kontrolü esnasında kullanılan araçtır. Tepsinin ağır olmasına ve sıcağa dayanıklı olmasına dikkat etmenizi tavsiye ederim.

Nargile Seri: Tütünün yanmasından sonra dumanın suya değmesi ve sudan marpuca geçmesini sağlayan kısımdır. Ser çapı ve uzunluğu, ser malzemesi ve şekli duman ve aroma yoğunluğunu arttırmada önemli etkenler olarak gösterilebilir. 

Nargile seri, düzenli temizlenmesi gereken en önemli parçadır. Klasik takımlarda tek parça olabildiği gibi paslanmaz çelik takımlarda ayrılabilir bir kaç parçadan oluşabilir. Temizleme sonrasında uzun süre suyla temas ettirmemenizi ve saklanmasına özen göstermenizi tavsiye ederim.

Ek olarak ucunda difüzör yani ses yalıtım cihazı bulunan modelleri kullanırsanız daha sessiz bir içim kalitesi elde edersiniz, difüzör olmayan bir modeliniz var ise difüzör yerine silikon malzemeden yapılan susturucu tarzı ürünler de bu görevi görmektedir.

Kahveci takım seri

Şişe : Nargile suyunun doldurulduğu, dumanın içiciye gitmesinden önce değdiği kısımdır, genellikle camın farklı türlerinde ve farklı desen ve tasarımlarda olur. Duman yoğunluğuna önemli şekilde etki eder, eğer çekim sonrası basıncını arttıracak yapıda alttan ağız kısmına doğru daralan bir yapıda şişeniz var ise siz çekim yaptığınız esnada bir kanyon etkisi oluşur ve çekim gücü dolayısıyla duman performansı artar. 

Cam olduğu için düzenli yıkandığı taktirde koku tutmaz, yıkamak için şişe harbisi adı verilen ürünler hemen hemen tüm nargile malzemesi satılan dükkanlarda bulunmaktadır. 

Nargile folyosu, yanmaz ve ısı yönetim cihazları : Bu konudaki seçim de lüle seçimi kadar önemlidir. Her ne kadar ülkemizde özellikle kafelerde meşe kömürü kullanılsa da yurt dışında genelde hindistan cevizi kabuğu kullanılarak yapılan küp kömürler daha çok tercih edilmektedir. Eğer kömürün kalorisi çok yüksek ise kesinlikle folyo üzerine dahi koyulmamalıdır, aksi taktirde tütüne fazla ısı ulaşır ve tütün boğulmaya dolayısıyla da yanmaya başlar. Küba meşesi gibi meşe kömürleri her ne kadar kolay sönüyor olsa da kalorisi düşüktür ve folyo üzeri kullanımda tercih edilebilir. Folyo üzerine yüksek kalorili küp kömür koymaktan kaçınılmalıdır her ne kadar yurt dışında Titanium marka kalorisi düşük küp kömürler bulunsa da ülkemizde satılanların kalorisi folyo ile temas ettirilebilecek düzeyde değildir. Meşe kömürünü folyo üzerinde köz cezvesi ile kullanmanızı tavsiye ediyorum.

Yanmaz konusuna gelecek olursak, kullanıma en uygun olanları elekli iki parçadan oluşan yanmazlardır. Bu malzemeler paslanmaz çelikten yapılmış olmalı ve tel kısımlarına kesinlikle su değdirilmemelidir, en ufak bir pas tutması oluşursa kullanımından kaçınılmalıdır. Elek dahi olsa lüle içine köz kaçma ihtimaline dikkat ederek kullanmanızı tavsiye ederim.

Gelelim Dünya'da en çok kullanılan HMD (heat - management device) olarak geçen parçalara, bu ürünler direkt olarak folyolu ya da folyosuz olan lülenin üstüne konularak kullanılır. Köz koyulan tava ve kapak olmak üzere iki kısımdan oluşur ve ısı yayılım kalitesini arttırır. Özellikle seramik, granit lülelerde ısı yönetimini bu ürünlerle daha iyi sağlarsınız. Bu konuda ne önemli nokta, kesinlikle hiç bir parçaya lüle, yanmaz ya da HMD olabilir tütün değmemelidir ! Değdiği taktirde tütünün yanması kaçınılmazdır.

HMD örnekleri


Nargile Marpucu : Sere bağlanıp suya değen dumanı çekmenizi sağlayan kısımlardır, özellikle kafelerde ağız kısmına sipsi adı verilen tek kullanımlık plastikler takılarak kullanılır. Şahsen daha çok ev içicisi olduğum için sipsi kullanımını tercih etmiyorum. Kullanıma göre vinneks, keçi derisi, sedef, tek kullanımlık plastik, silikon ve cam olmak üzere farklı çeşitleri vardır. Vinneks marpuçlar tat tutma özelliği zayıf olan ancak kolay bükülme problemlerinin yaşanabildiği marpuç türleridir, nargile takımlarının fiyatını daha ucuz göstermek için genellikle bilmeyen kişilere ilk alımda verilirler. Keçi derisi marpuçlar kolay kıvrılmaz ve kaliteli ise zarar görmez, nikotin emme ve tat tutma özellikleri vardır bu yüzden tek aroma içimi için idealdir. Vinneks ve deri marpuçlar benzer ağızlıklara sahip olabilir hortum kısmının vinneks ya da deri olmasına göre isim alır. Bunlara ek olarak sedef marpuçlar bulunmaktadır, bu marpuçların hortum kısmı yine deri ya da vinneks olabilir ancak tek parçadır, ağızlık kısmı uzun ve sedef ağacından yapıldığı için bu ismi almıştır, son dönemde kullanım alanını kaybetmiştir. 


Sedef ve keçi derisi İzmir marpuçları

Marpuç seçimi iyi bir nargile içim kalitesini istikrarlı bir şekilde yakalamak için çok önemlidir, dolayısıyla tek aroma için kesinlikle Elmas'ın ürettiği İzmir marpuçlarını tavsiye ederim, İzmir marpuçların ağız kısmı şekilde gibi daha incedir, İstanbul tipi marpuçlarda daha kalındır, bu konudaki en güvenilir çözüm direk olarak Elmas Nargile'den sipariş vermektir. Kalitelisini bulduğunuz taktirde Sedef marpuçlarla içim de çok keyifli olabiliyor.

Ek olarak tek kullanımlık marpuçlardan söz etmeyeceğim bile kesinlikle tavsiye etmiyorum. Silikon marpuçlar ise düzenli yıkama sağlandığında kesinlikle tat tutmaz ve bir çok farklı aroma içilebilir. Bu marpuçlarda hortum silikondur ağız kısmı ise alüminyum, cam veya çelik malzemeden yapılmış olabilir, baş kısmı için öncelikle cam ve çelik başlıkları tavsiye ediyorum.

Silikon marpuç

Bunlar dışında ağız kısmına buz eklenebilen buzlu marpuçlar ya da direkt olarak içine buz konulabilen buzlu başlıklar da bulunmaktadır özellikle yaz aylarında kaliteli bir içim sağlarlar. 

Nargile Maşası ve Közlük : Köz kontrolünün sağlanması için kullanılırlar, közlüğün ısıyı geçirmeyen bir malzemeden yapılması ve delik vs. olmamasına dikkat edilmesi olası kazaları önlemek için önemlidir. 

Nargile Bacası : Köz tozlarının etrafa saçılmasını ve nargilenin açık ortamda rüzgardan etkilenmesini önleyen yapıdır. Lüle çapının 1.5 katı civarında çapa sahip olmasını tavsiye ederim. Bu konuda silindir şeklinde delikli yapılar dışında tamamen lüleyi kapatan ve ufak deliklerler hava aldıran malzemeler de vardır. Rüzgar kontrolü için tamamen kapalı olanlar daha faydalıdır. 

Nargile Tütünü : Başlı başına bir yazı konusudur, gelecekte zaten denediğim tütünlerin incelemelerini de paylaşacağım.

Görüşmek üzere.




Evde Nargile İçmek için Hangi Nargile Takımları Tercih Edilmelidir?

Merhaba arkadaşlar,

Bugünkü yazımız özellikle evde nargile içimi için kullanılacak nargile takımları hakkında olacak. Bu konuda her ne kadar bir çok bilgi internette bulunuyor olsa da tam anlamıyla bütünleşik ve doyurucu bir yazıya rastlamadım. Şimdi sizlere kısa kısa nargile takımlarını ve tercih edebileceğiniz markaları tanıtmaya çalışacağım. Öncelikle hiç bir firmayla ya da kişiyle bir bağım olmadığını paylaşacağım fotoğrafların ve markaların tamamen örnek ve kullanıma bağlı tecrübe paylaşımı olarak görülmesi gerektiğini söylemek istiyorum.

Nargile denilince akla klasik olarak önce kahveci takımları gelmektedir. Kahveci takımların ser kısmı pirinç malzemenin döküm işlemi ile katı hale getirilmesi sonucu elde edilmektedir. Ser demişken bir sonraki yazıda nargileyi oluşturan parçalar ve isimlerini içeren bir yazı kaleme almanın iyi olacağını düşünüyorum, ona da yakın zamanda ulaşabilirsiniz.

Kahveci Nargile Takımları
Pirinç döküm nargile takımları "nargile içilebilecek" en ucuz takımlardır. Sıvama takımlar ya da ufak, orta boy çin takımlarını kesinlikle önermediğimi belirteyim, boşunu paranıza yazık etmeyin. Pirinç döküm takım denilince benim aklıma Türkiye'nin bu konudaki gururu "Elmas Nargile" geliyor. Bu konuda takımların her malzemesi konusunda 1 numara olduklarını düşünüyorum.

İzmir kahveci nargile takımı ve İzmir marpucu

Kahveci takımlar genellikle vinneks marpuç veya deri marpuç ile birlikte satılır, vinneks marpuçlarda nikotin emme özelliği yoktur ancak aromayı daha net verirler, tat oturmasına çok uygun değillerdir. Deri marpuclarda ise nikotin emme özelliği vardır ve zamanla tat oturur o yüzden kahveci takım ve deri marpuçla tek aroma ve bu aromanın türevlerinin içilmesi uygundur. Örneğin nakhla kapüçino takımı yaptığınız bir kahvecide, al fakher pipo, argelini vanilya latte vb. kahve tonlarındaki aromaları içebilirsiniz. Tat oturan bir kahveci takım eğer müptelası olduğunuz bir aroma varsa en iyi tercihtir. Bende de 3 farklı aroma için kullandığım 3 farklı kahveci takımı bulunmakta. 

Konya Nargile Takımları
Konya nargile takımları ismini Konya'da bir atölyede imal edilmesiyle birlikte almıştır. Şu an bu takımların piyasada bir çok benzeri bulunmakta, bu takımın orijinalini nargile.cc isimli site yapıyordu hatta şişesinin altında da bu ifade yazardı. Oldukça kaliteli, uzun süre kullanılabilen aroma tutuşu az, nikel - krom metallerinin karışımından oluşan sere sahip takımlardı.

Şimdilerde bir çok firma benzerini yaptı ancak o kalitede olanını henüz görmedim. O takımla vedalaşmam şişesini çok sıcakken soğuk suya değdirip çatlatmam ile olmuştu hala içimde uktedir. Konuya dönersek, konya nargile takımları 70 lira ile 300 lira arasında değişen bir fiyat skalasına sahip şimdilerde. Bahsettiğim orijinal ismini veren takımların üretimi durduğu için piyasada eser miktarda bulunmakta. 70 lira civarında olanları almanızı kesinlikle tavsiye etmem, biraz daha kalitelisini 160-170 lira bandında olanları almaya bakın, eğer bu konuda sıkıntı yaşayan olursa alacağı yer için tavsiye verebilirim.

Orijinal konya nargile takımı

Masaüstü Nargile Takımları
Bildiğiniz gibi ergonomi günümüz dünyasındaki her türlü gelişimde önemli bir kriteri temsil etmekte. Nargile sektörü de dolayısıyla bundan etkilenmiş olacakki son dönemde masaüstü nargile takımları iyice yayılmış durumda. 

Bu takımlardaki esas amaç kullanımın daha pratik olmasıdır, özelliklerde kafelerde içenler bilir, marpucun ve nargilenin döndürülmesi gibi durumlar problem teşkil edebilmektedir, masaüstü takımlarda ise bu sıkıntıyı yaşamazsınız. Dünya'da bu konuda üretim yapan bir çok firma bulunmakta, Türkiyede'de Oduman ve Sultan Nargile gibi firmalar masaüstü nargile takımları üretiyor.

Masaüstü nargile takımları tamamen cam olabileceği gibi seri çelik ve lülesi toprak olarak da satılmaktadır. Oduman ve Sultan nargilenin sunduğu modeller bu şekildedir ve özellikle Oduman markası yurtdışında da iyi bir pazara sahiptir. Almanya'daki bir çok youtuber'ın videolarında Oduman nargile takımı ve yine bir Türk markası olan Adalya tütünlerini görebilirsiniz. 

Bu takımlarda seçim yaparken marka kalitesinden sonra genelde görsellik ön plandadır ve silikon marpuç ile satılmaktadır. Silikon marpuçlar, yıkanabilir marpuçlardır ve koku tutma seviyeleri düzenli yıkama sağlarsanız düşüktür. Eğer evde daha pratik, daha az yer kaplayan bir nargile takımı istiyorsanız bu tarzda takımları tercih edebilirsiniz.

Masaüstü nargile takımı

Cam Nargile Takımları
Cam nargile takımları ise camın kolay yıkanabilirlik ve tat tutmama özellikleri sayesinde ortaya çıkmıştır. Lüle dahil olmak üzere sadece marpuç silikonu dışında tüm malzemeler camdan üretilmiştir ve her içimden sonra kolaylıkla yıkanabilir. Boyut olarak masaüstü boyları olduğu gibi akvaryumlu ya da normal uzun serli ve şişeli modelleri de bulunmaktadır. Ülkemizde bu iş için akla ilk olarak Dilex markası gelmektedir, normalde laboratuar camı üreten bu marka zamanla nargile sektörüne de girmiştir, Muvo markası ise cam nargile satışı yapan bir diğer markadır.

Bu takımların artılarının yanında ciddi dezavantajları da bulunmaktadır.

Öncelikle iyi temizlenmezse camlar zamanla sararmaktadır, cam lüleler ısıyı çok fazla alıp nargile içim performansını düşürmektedir, tüm malzemeler cam olduğu için dayanıklılıkları düşüktür ve kolay kırılabilir. Bu yüzden şahsen kullanımını çok tercih etmiyorum.

Cam nargile takımı

Paslanmaz Çelik Nargile Takımları
Evet arkadaşlar geldik nargile takımlarının nirvanasına. Yıllardır hemen her takımı ve tütünü denemiş birisi olarak söylemeliyimki en iyi performans veren takımlar paslanmaz çelik takımlardır. Eğer gedikli bir nargile içiciyseniz zamanla daha iyisini aramaya başlıyorsunuz ve bu konuda en iyi performansı da size çelik takımlar verir.

Hayatında çelik nargile kullanmamış kişilerin, bu takımlar tat tutar sözlerine aldanmayın. Çelik nargile kullanıp memnun kalmayan kimseyi görmediğimi söyleyebilirim yalnız bu konudaki en önemli nokta takımın gerçekten paslanmaz çelik malzeme olmasıdır. Çelik, demirin sertleştirilmesi ve karbon ile karıştırılması ile elde edilir. Korozyon faktörü yani oksitlenme oranı çok düşüktür bu yüzden kolay kolay paslanmaz. Paslanmama özelliğini yine eklenen Nikel ve Krom metalleri sayesinde alır, çeliğin bir çok serisi bulunmaktadır ve nargile içimine en uygun olan seriler 303 ve 304 serilerdir. 

Düzenli yıkama sağlarsanız asla tat tutmaz ancak bu konuda marka tercihi çok önemlidir çünkü bu takımlar piyasadaki en pahalı takımlardır. Dünyaca tanınan Alman markası olan MIG en kaliteli çelik nargile takımlarının üreticisidir, bunun dışında Wookah isimli dışı ahşap olan nargile takımlarını üreten marka da bu sektörde akla ilk gelen firmalardandır. Almanya'da bulunan Kaya Shisha yine çelik ve cam takımlar üreten bir markadır. Türkiye'de de Elmas Nargile ve Muvo firmalarının çelik takımları bulunmaktadır. 

Çelik takım alacaksanız iyi araştırın ve fiyat/performans olarak en iyisini seçmeye özen gösterin.

Paslanmaz çelik MIG nargile takımı

Evet arkadaşlar bu yazımızda, sizlere nargile takımlarından bahsettim, bütçeniz doğrultusunda tercihinizi bunlardan birinden yana yapmanızı tavsiye ederim. Bütçeniz varsa önceliğiniz kesinlikle iyi bir paslanmaz çelik takım olsun, ergonomi istiyorsanız masaüstü ya da cam modelleri, biraz daha uygun olsun diyorsanız Konya ve kahveci modellerini tercih etmeniz en doğrusu olacaktır. Diğer nargile takımlarından performans almanız çok zordur.

Sevgiyle kalın.


Nargilenin Tarihçesi ve Günümüze Kadar Olan Değişimi

Hindistan'da ortaya çıkan nargilenin ilk örnekleri, Hindistan cevizinin içinin çıkarılıp kabuğuna bir kamış sokularak yapılmıştır. Zamanla Hindistan cevizi yerine kabak kullanılmaya başlanmış, kullananların sayısı arttıkça porselen ve bronz da nargile için elverişli malzemeler haline gelmiştir.

Google'a nargile yazdığınızda ilk olarak karşınıza çıkan açıklama bu şekildedir. Hindistan cevizi kullanılarak ortaya çıkmasından dolayı Farsça'da hindistan cevizi anlamına "nargil" kelimesinden adını almıştır. Arapça'da bu kelime "şisa" İranlılar'da ise "kalyan" olarak telaffuz edilir ve bu tip kullanılan nargile, shisha, kalyan gibi ifadeler bu kökenlerden türemişlerdir. Tütün, içilmeye başlanılmadan önce daha çok dini törenlerde veya ibadet esnasında ortamı daha uhrevi bir biçime dönüştürmek için kullanılmaktaydı. Zamanla insanlar tütün içmenin verdiği hazzı keşfetmiş ve farklı medeniyetler tarafından farklı türlerde şekillendirilmiştir. Her ne kadar sigara, pipo vb. gibi türevleri olsa da tütün ve keyif sözcükleri birlikte kullanıldığında akla ilk gelen nargile olmuştur.

Nargile tüketimi her ne kadar yüzyıllardır devam ediyor olsa da 1990lı yıllardan itibaren aromalı nargilelerin ortaya çıkmasıyla birlikte, bambaşka bir kimliğe bürünmüştür. Önceleri daha çok han gibi tarihi yerlerde içilen ve sert adap kuralları olan nargile şimdilerde kullanılan hemen her malzeme için yapılan yeniliklerle sürekli gelişen, gelişmek zorunda bırakılan bir araç haline gelmiştir.

Çoğu nargile meraklısı "tömbeki" ifadesini duymuştur. Tömbeki aromalı nargileler ortaya çıkmadan önce insanların içtiği tütüne verilen isimdir, lülesi ve yapılış tarzı modern nargilelere göre çok farklıdır.
Tömbeki yapımı için kullanılan özel lüleler

Tömbeki özel bir tütün çeşididir her ne kadar içim esnasında alınan ya da alınamayan tattan dolayı sigara tütününe benzetilse de sigara tütünlerinde kullanılan karışımları içermez ve doğal tütün yapraklarıyla lülesine sarılır. İçenler bilecektir, sigara tütününden daha sert ve ağırdır, özellikle nargilenin x paket sigaraya bedel olması varsayımının tömbeki ile kıyaslamadan dolayı yapıldığını düşünüyorum. Suya değip gelen duman, tömbekinin sertliğini bir nebze azaltır ve biraz daha hafif içim sağlar, yine de klasik aromalı nargilelere göre çekimi daha zordur. Uzun yıllardır aromalı nargileleri severek içen birisi olarak tömbekiyi bir defa denediğimi ve bir daha yanından geçmediğimi söylemeliyim yine de hazırlamak isteyen var ise, bulduğu tömbeki tütününü yukarıda gösterilen lülelerin üst kısmına döndürerek sarmalarını ve sonrasında kullanılan özel bant yardımıyla tütünü sabitleyip közlerini direkt olarak tütünün üzerine koymalarını tavsiye ediyorum. Hazırlama sürecinden sonra ortaya aşağıdaki gibi bir görüntü çıkmalıdır.

Tömbekili nargile

Bunlara ek olarak tömbeki yapımını örnek olarak gösteren bir video da aşağıda gösterilmiştir. 

Tömbekili nargile yapılışı

90lı yıllardan itibaren ise, tömbekinin yerini yavaş yavaş aromalı tütünler almaya başlamıştır. Aromalı tütünün farkı, kullanılan tütün yapraklarının aroma, gliserin, glikoz (bal veya pekmez de kullanılabilir) ile harmanlanmasıdır. Firma politikaları, fiyat, ağır ya da hafif içim gibi kriterlere bağlı olarak harmanlanma şekli değişmektedir. Örneğin özellikle ülkemizde en çok tanınan iki marka olan Nakhla ve Al Fakher markaları balla ya da pekmezle harmanlama biçimini kullanmamaktadırlar ve nispeten daha ucuzdurlar. 1997'den beri bu sektörde olan Fumari, yine son 10 yıla damgasını vuran Starbuzz gibi markalarda ise kalite daha ön plandadır, gerek kullandıkları tütün yaprakları, gerek diğer içeriklerde doğallık ve kaliteyi ön plana almaktadırlar. Firma kıyaslamalarını ve tütün farklarını farklı bir yazımızda daha detaylı olarak inceleyeceğiz. 

Aromalı nargilelerde tütün aroma ve şekerin farklı türevleriyle harmanlandıkları için daha yumuşak bir içim sunmaktadır, kullanılan aromanın doğallığına göre de alınan tat değişmektedir. Tömbeki konusundan bahsederken kömürün direkt olarak tütünün üzerine koyulabileceğini belirtmiştik, bu durum aromalı nargileler için kesinlikle geçerli değildir ve aromalı nargile içilirken ısı kontrolüne önem verilmelidir, aksi taktirde tütünün içim süresi, içim kalitesi ciddi şekilde etkilenir, bu konu da yine farklı bir yazımızda ayrıntılı olarak incelenecektir.

Aromalı nargilelerin ortaya çıkışından sonra geçmişten beri yüzyıllardır süregelen nargile içim tarzı da değişmeye, içilen yerler farklılaşmaya ve içim yaşı düşmeye başlamıştır. Her ne kadar nargileyi yıllardır severek içen birisi olsam da 18 yaş altındaki arkadaşlarımızın kesinlikle içmemesi gerektiğini düşünüyorum, buradaki yaş kriteri kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir ancak her ne kadar nargile kültürü değişime uğrasa da belli kuralların hala geçerli olması gerektiğini düşünüyorum. Ülkemizde bir alanda ne kadar genişleme oluyorsa o noktada işler kalitesizleşmeye başlamakta, bu yüzden nargilenin özentilik aracı değil bir sohbet aracı olduğunu ve değişimin farklı algılanmaması gerektiğini de belirtmek istiyorum.

Bu yazı için sizlere son tavsiyem, gözlemlediğim kadarıyla son dönemde bir çok nargile kanalı, sayfası vs. ortaya çıktı ve bir çoğunda sizlerin saygısını ve sevgisini olumsuz yönde kullanıp fahiş fiyatlardan nargile malzemesi ve tütünü almanız konusunda sizi yönlendiriyorlar. Kültürün yozlaşması bir kenara, sizleri kandırıyorlar arkadaşlar, herkese tavsiyem tecrübeleriniz ve çok güvendiğiniz insanlar doğrultusunda hareket edin, yüzünüze gülen çoğu insan sadece cebini doldurmak peşinde olabilir.

Gelecek yazımda görüşmek üzere.