ATEŞ SENİ ÇAĞIRIYOR :)

ATEŞ SENİ ÇAĞIRIYOR :)

29 Nisan 2017 Cumartesi

Nargile Takımı Hangi Kısımlardan Oluşur?

Selam arkadaşlar,

Bu yazıda size nargile takımlarını oluşturan parçalardan bahsedeceğim. Bir nargile takımı genel olarak aşağıda belirtilen kısımlardan oluşur :

Lüle : Nargile tütününü doldurduğunuz kısımdır, iyi bir nargile içimi için seçimi çok önemlidir çünkü tütünü bu kısma koyarsınız ve ısı iletimi ile malzeme kalitesinin iyi olması, içim kalitesi için yüksek önem arz eder.

Son yıllarda bu konuda da bir çok yenilik getirilmiştir. Türk tipi lüleler toprak malzemeden yapılma ve genellikle 5 deliklidir. Mısır tipi (Egyptian type bowl) denilen lüleler Türk tipi lülelere benzerdir ancak toprak malzeme yerine daha çok seramik malzeme kullanılır. Klasik kahveci takımlarında kullandığımız lüleler genellikle erkek lülelerdir, her ne kadar bizde olmasa da yurtdışında üretilen bazı modellerde kahveci takımlarda dişi lüleler de kullanılmaktadır.

Avrupa ve Amerika'da ise daha çok seramik, granit ya da direkt olarak taştan yapılan stone lüleler kullanılmaktadır. Bir çok tütün markasının kendi tütünlerine özel kullanım için piyasaya sundukları lüle tipleri mevcuttur, yine de lüle denilince akla ilk olarak Hookah John isimli Amerika'da bulunan fenomen kişinin lüleleri gelmektedir. Farklı içim ortamları için farklı boyutlarda ve tarzda lüleler sunmaktadır.

Bu konuda toprak lülelerle tek aroma ya da yakın aromaları içmenizi, eğer mümkünse yurtdışından kaliteli seramik ya da granit lüleler getirmenizi tavsiye ediyorum. Bu lülelerin genelinde ortada bir yuvarlak boşluk bulunur ve bu yüzden İngilizce'de baca anlamına gelen "phunnel" lüle olarak geçer.

Farklı lüle tipleri

Tepsi : Hemen her nargile takımında farklı türde bulunan köz kontrolü esnasında kullanılan araçtır. Tepsinin ağır olmasına ve sıcağa dayanıklı olmasına dikkat etmenizi tavsiye ederim.

Nargile Seri: Tütünün yanmasından sonra dumanın suya değmesi ve sudan marpuca geçmesini sağlayan kısımdır. Ser çapı ve uzunluğu, ser malzemesi ve şekli duman ve aroma yoğunluğunu arttırmada önemli etkenler olarak gösterilebilir. 

Nargile seri, düzenli temizlenmesi gereken en önemli parçadır. Klasik takımlarda tek parça olabildiği gibi paslanmaz çelik takımlarda ayrılabilir bir kaç parçadan oluşabilir. Temizleme sonrasında uzun süre suyla temas ettirmemenizi ve saklanmasına özen göstermenizi tavsiye ederim.

Ek olarak ucunda difüzör yani ses yalıtım cihazı bulunan modelleri kullanırsanız daha sessiz bir içim kalitesi elde edersiniz, difüzör olmayan bir modeliniz var ise difüzör yerine silikon malzemeden yapılan susturucu tarzı ürünler de bu görevi görmektedir.

Kahveci takım seri

Şişe : Nargile suyunun doldurulduğu, dumanın içiciye gitmesinden önce değdiği kısımdır, genellikle camın farklı türlerinde ve farklı desen ve tasarımlarda olur. Duman yoğunluğuna önemli şekilde etki eder, eğer çekim sonrası basıncını arttıracak yapıda alttan ağız kısmına doğru daralan bir yapıda şişeniz var ise siz çekim yaptığınız esnada bir kanyon etkisi oluşur ve çekim gücü dolayısıyla duman performansı artar. 

Cam olduğu için düzenli yıkandığı taktirde koku tutmaz, yıkamak için şişe harbisi adı verilen ürünler hemen hemen tüm nargile malzemesi satılan dükkanlarda bulunmaktadır. 

Nargile folyosu, yanmaz ve ısı yönetim cihazları : Bu konudaki seçim de lüle seçimi kadar önemlidir. Her ne kadar ülkemizde özellikle kafelerde meşe kömürü kullanılsa da yurt dışında genelde hindistan cevizi kabuğu kullanılarak yapılan küp kömürler daha çok tercih edilmektedir. Eğer kömürün kalorisi çok yüksek ise kesinlikle folyo üzerine dahi koyulmamalıdır, aksi taktirde tütüne fazla ısı ulaşır ve tütün boğulmaya dolayısıyla da yanmaya başlar. Küba meşesi gibi meşe kömürleri her ne kadar kolay sönüyor olsa da kalorisi düşüktür ve folyo üzeri kullanımda tercih edilebilir. Folyo üzerine yüksek kalorili küp kömür koymaktan kaçınılmalıdır her ne kadar yurt dışında Titanium marka kalorisi düşük küp kömürler bulunsa da ülkemizde satılanların kalorisi folyo ile temas ettirilebilecek düzeyde değildir. Meşe kömürünü folyo üzerinde köz cezvesi ile kullanmanızı tavsiye ediyorum.

Yanmaz konusuna gelecek olursak, kullanıma en uygun olanları elekli iki parçadan oluşan yanmazlardır. Bu malzemeler paslanmaz çelikten yapılmış olmalı ve tel kısımlarına kesinlikle su değdirilmemelidir, en ufak bir pas tutması oluşursa kullanımından kaçınılmalıdır. Elek dahi olsa lüle içine köz kaçma ihtimaline dikkat ederek kullanmanızı tavsiye ederim.

Gelelim Dünya'da en çok kullanılan HMD (heat - management device) olarak geçen parçalara, bu ürünler direkt olarak folyolu ya da folyosuz olan lülenin üstüne konularak kullanılır. Köz koyulan tava ve kapak olmak üzere iki kısımdan oluşur ve ısı yayılım kalitesini arttırır. Özellikle seramik, granit lülelerde ısı yönetimini bu ürünlerle daha iyi sağlarsınız. Bu konuda ne önemli nokta, kesinlikle hiç bir parçaya lüle, yanmaz ya da HMD olabilir tütün değmemelidir ! Değdiği taktirde tütünün yanması kaçınılmazdır.

HMD örnekleri


Nargile Marpucu : Sere bağlanıp suya değen dumanı çekmenizi sağlayan kısımlardır, özellikle kafelerde ağız kısmına sipsi adı verilen tek kullanımlık plastikler takılarak kullanılır. Şahsen daha çok ev içicisi olduğum için sipsi kullanımını tercih etmiyorum. Kullanıma göre vinneks, keçi derisi, sedef, tek kullanımlık plastik, silikon ve cam olmak üzere farklı çeşitleri vardır. Vinneks marpuçlar tat tutma özelliği zayıf olan ancak kolay bükülme problemlerinin yaşanabildiği marpuç türleridir, nargile takımlarının fiyatını daha ucuz göstermek için genellikle bilmeyen kişilere ilk alımda verilirler. Keçi derisi marpuçlar kolay kıvrılmaz ve kaliteli ise zarar görmez, nikotin emme ve tat tutma özellikleri vardır bu yüzden tek aroma içimi için idealdir. Vinneks ve deri marpuçlar benzer ağızlıklara sahip olabilir hortum kısmının vinneks ya da deri olmasına göre isim alır. Bunlara ek olarak sedef marpuçlar bulunmaktadır, bu marpuçların hortum kısmı yine deri ya da vinneks olabilir ancak tek parçadır, ağızlık kısmı uzun ve sedef ağacından yapıldığı için bu ismi almıştır, son dönemde kullanım alanını kaybetmiştir. 


Sedef ve keçi derisi İzmir marpuçları

Marpuç seçimi iyi bir nargile içim kalitesini istikrarlı bir şekilde yakalamak için çok önemlidir, dolayısıyla tek aroma için kesinlikle Elmas'ın ürettiği İzmir marpuçlarını tavsiye ederim, İzmir marpuçların ağız kısmı şekilde gibi daha incedir, İstanbul tipi marpuçlarda daha kalındır, bu konudaki en güvenilir çözüm direk olarak Elmas Nargile'den sipariş vermektir. Kalitelisini bulduğunuz taktirde Sedef marpuçlarla içim de çok keyifli olabiliyor.

Ek olarak tek kullanımlık marpuçlardan söz etmeyeceğim bile kesinlikle tavsiye etmiyorum. Silikon marpuçlar ise düzenli yıkama sağlandığında kesinlikle tat tutmaz ve bir çok farklı aroma içilebilir. Bu marpuçlarda hortum silikondur ağız kısmı ise alüminyum, cam veya çelik malzemeden yapılmış olabilir, baş kısmı için öncelikle cam ve çelik başlıkları tavsiye ediyorum.

Silikon marpuç

Bunlar dışında ağız kısmına buz eklenebilen buzlu marpuçlar ya da direkt olarak içine buz konulabilen buzlu başlıklar da bulunmaktadır özellikle yaz aylarında kaliteli bir içim sağlarlar. 

Nargile Maşası ve Közlük : Köz kontrolünün sağlanması için kullanılırlar, közlüğün ısıyı geçirmeyen bir malzemeden yapılması ve delik vs. olmamasına dikkat edilmesi olası kazaları önlemek için önemlidir. 

Nargile Bacası : Köz tozlarının etrafa saçılmasını ve nargilenin açık ortamda rüzgardan etkilenmesini önleyen yapıdır. Lüle çapının 1.5 katı civarında çapa sahip olmasını tavsiye ederim. Bu konuda silindir şeklinde delikli yapılar dışında tamamen lüleyi kapatan ve ufak deliklerler hava aldıran malzemeler de vardır. Rüzgar kontrolü için tamamen kapalı olanlar daha faydalıdır. 

Nargile Tütünü : Başlı başına bir yazı konusudur, gelecekte zaten denediğim tütünlerin incelemelerini de paylaşacağım.

Görüşmek üzere.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder