ATEŞ SENİ ÇAĞIRIYOR :)

ATEŞ SENİ ÇAĞIRIYOR :)

29 Nisan 2017 Cumartesi

Nargilenin Tarihçesi ve Günümüze Kadar Olan Değişimi

Hindistan'da ortaya çıkan nargilenin ilk örnekleri, Hindistan cevizinin içinin çıkarılıp kabuğuna bir kamış sokularak yapılmıştır. Zamanla Hindistan cevizi yerine kabak kullanılmaya başlanmış, kullananların sayısı arttıkça porselen ve bronz da nargile için elverişli malzemeler haline gelmiştir.

Google'a nargile yazdığınızda ilk olarak karşınıza çıkan açıklama bu şekildedir. Hindistan cevizi kullanılarak ortaya çıkmasından dolayı Farsça'da hindistan cevizi anlamına "nargil" kelimesinden adını almıştır. Arapça'da bu kelime "şisa" İranlılar'da ise "kalyan" olarak telaffuz edilir ve bu tip kullanılan nargile, shisha, kalyan gibi ifadeler bu kökenlerden türemişlerdir. Tütün, içilmeye başlanılmadan önce daha çok dini törenlerde veya ibadet esnasında ortamı daha uhrevi bir biçime dönüştürmek için kullanılmaktaydı. Zamanla insanlar tütün içmenin verdiği hazzı keşfetmiş ve farklı medeniyetler tarafından farklı türlerde şekillendirilmiştir. Her ne kadar sigara, pipo vb. gibi türevleri olsa da tütün ve keyif sözcükleri birlikte kullanıldığında akla ilk gelen nargile olmuştur.

Nargile tüketimi her ne kadar yüzyıllardır devam ediyor olsa da 1990lı yıllardan itibaren aromalı nargilelerin ortaya çıkmasıyla birlikte, bambaşka bir kimliğe bürünmüştür. Önceleri daha çok han gibi tarihi yerlerde içilen ve sert adap kuralları olan nargile şimdilerde kullanılan hemen her malzeme için yapılan yeniliklerle sürekli gelişen, gelişmek zorunda bırakılan bir araç haline gelmiştir.

Çoğu nargile meraklısı "tömbeki" ifadesini duymuştur. Tömbeki aromalı nargileler ortaya çıkmadan önce insanların içtiği tütüne verilen isimdir, lülesi ve yapılış tarzı modern nargilelere göre çok farklıdır.
Tömbeki yapımı için kullanılan özel lüleler

Tömbeki özel bir tütün çeşididir her ne kadar içim esnasında alınan ya da alınamayan tattan dolayı sigara tütününe benzetilse de sigara tütünlerinde kullanılan karışımları içermez ve doğal tütün yapraklarıyla lülesine sarılır. İçenler bilecektir, sigara tütününden daha sert ve ağırdır, özellikle nargilenin x paket sigaraya bedel olması varsayımının tömbeki ile kıyaslamadan dolayı yapıldığını düşünüyorum. Suya değip gelen duman, tömbekinin sertliğini bir nebze azaltır ve biraz daha hafif içim sağlar, yine de klasik aromalı nargilelere göre çekimi daha zordur. Uzun yıllardır aromalı nargileleri severek içen birisi olarak tömbekiyi bir defa denediğimi ve bir daha yanından geçmediğimi söylemeliyim yine de hazırlamak isteyen var ise, bulduğu tömbeki tütününü yukarıda gösterilen lülelerin üst kısmına döndürerek sarmalarını ve sonrasında kullanılan özel bant yardımıyla tütünü sabitleyip közlerini direkt olarak tütünün üzerine koymalarını tavsiye ediyorum. Hazırlama sürecinden sonra ortaya aşağıdaki gibi bir görüntü çıkmalıdır.

Tömbekili nargile

Bunlara ek olarak tömbeki yapımını örnek olarak gösteren bir video da aşağıda gösterilmiştir. 

Tömbekili nargile yapılışı

90lı yıllardan itibaren ise, tömbekinin yerini yavaş yavaş aromalı tütünler almaya başlamıştır. Aromalı tütünün farkı, kullanılan tütün yapraklarının aroma, gliserin, glikoz (bal veya pekmez de kullanılabilir) ile harmanlanmasıdır. Firma politikaları, fiyat, ağır ya da hafif içim gibi kriterlere bağlı olarak harmanlanma şekli değişmektedir. Örneğin özellikle ülkemizde en çok tanınan iki marka olan Nakhla ve Al Fakher markaları balla ya da pekmezle harmanlama biçimini kullanmamaktadırlar ve nispeten daha ucuzdurlar. 1997'den beri bu sektörde olan Fumari, yine son 10 yıla damgasını vuran Starbuzz gibi markalarda ise kalite daha ön plandadır, gerek kullandıkları tütün yaprakları, gerek diğer içeriklerde doğallık ve kaliteyi ön plana almaktadırlar. Firma kıyaslamalarını ve tütün farklarını farklı bir yazımızda daha detaylı olarak inceleyeceğiz. 

Aromalı nargilelerde tütün aroma ve şekerin farklı türevleriyle harmanlandıkları için daha yumuşak bir içim sunmaktadır, kullanılan aromanın doğallığına göre de alınan tat değişmektedir. Tömbeki konusundan bahsederken kömürün direkt olarak tütünün üzerine koyulabileceğini belirtmiştik, bu durum aromalı nargileler için kesinlikle geçerli değildir ve aromalı nargile içilirken ısı kontrolüne önem verilmelidir, aksi taktirde tütünün içim süresi, içim kalitesi ciddi şekilde etkilenir, bu konu da yine farklı bir yazımızda ayrıntılı olarak incelenecektir.

Aromalı nargilelerin ortaya çıkışından sonra geçmişten beri yüzyıllardır süregelen nargile içim tarzı da değişmeye, içilen yerler farklılaşmaya ve içim yaşı düşmeye başlamıştır. Her ne kadar nargileyi yıllardır severek içen birisi olsam da 18 yaş altındaki arkadaşlarımızın kesinlikle içmemesi gerektiğini düşünüyorum, buradaki yaş kriteri kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir ancak her ne kadar nargile kültürü değişime uğrasa da belli kuralların hala geçerli olması gerektiğini düşünüyorum. Ülkemizde bir alanda ne kadar genişleme oluyorsa o noktada işler kalitesizleşmeye başlamakta, bu yüzden nargilenin özentilik aracı değil bir sohbet aracı olduğunu ve değişimin farklı algılanmaması gerektiğini de belirtmek istiyorum.

Bu yazı için sizlere son tavsiyem, gözlemlediğim kadarıyla son dönemde bir çok nargile kanalı, sayfası vs. ortaya çıktı ve bir çoğunda sizlerin saygısını ve sevgisini olumsuz yönde kullanıp fahiş fiyatlardan nargile malzemesi ve tütünü almanız konusunda sizi yönlendiriyorlar. Kültürün yozlaşması bir kenara, sizleri kandırıyorlar arkadaşlar, herkese tavsiyem tecrübeleriniz ve çok güvendiğiniz insanlar doğrultusunda hareket edin, yüzünüze gülen çoğu insan sadece cebini doldurmak peşinde olabilir.

Gelecek yazımda görüşmek üzere. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder