Herkese merhaba,
Başlıktan da anlaşılacağı üzere bugünkü yazının içeriği nargile lülesi seçimiyle ilgili olacak.
İnstagramdan bu konuyla alakalı çokça soru geldiği için, bu tarz bir bilgilendirme yazısının herkes için faydalı olacağını düşünüyorum.
Öncelikle şunu belirteyim ben lüle uzmanı değilim, bir ürünü alırken malzeme içeriği, boyut, hacim, dayanım gibi bir çok koşulu incelesem de bu işle direkt olarak ilgilenmedim dolayısıyla yorumlarım da kendi denemelerime bağlı çıkarımlarım oluyor, eksiklerim/hatalarım olabilir.
Markaları ve modelleri kıyaslamadan önce nargile lülenizi seçerken ilk olarak içim rutininizi belirlemeniz gerektiğini söyleyebilirim. Örneğin sadece Nakhla/Al Fakher içicisiyseniz ayrı, premium markalardan başka içemem diyorsanız ayrı, dark tütünler dışında beni sarmıyor diyorsanız ayrı bir lüle seçimi yapmanız gerekecek. Her içime yönelik bir lüle almaya kalkarsanız da ortalama bir çelik takım bedelini lülelere yatırmanız gerekebilir.
Benim favorim Alpaca ile başlayalım.
Alpaca : Her ne kadar Hookah John amcamız kendi reklamını daha iyi yapsa da, Alpaca bana göre kendisinden bir tık daha önde, tek eksikleri HJ Amca kadar popülist olmamaları. Bir dönem Goodfella lülelerinin haklarını da satın alınca, lüle çeşitliliğini o günden bu yana daha da arttırdılar. Kısa kısa denediğim bir kaç modeli hakkında değerlendirmelerimi yapacağım.
Lerook / Lerook Shallow : Alpaca'nın gördüğüm en büyük lülesi. Büyük olmasının temel sebebi geniş çapının yanında derin olması, aslında bu da özel HMD yeri olması ile ilişkili. Lülenin baz kullanımda aldığı tütün miktarı 20 gr aslında, HMD yeri geniş olunca devasa duruyor. HMD kullanarak yapılan içimler için eğer overpack yaparak içmiyorsanız bence en ideal lüle bu, folyo/yanmaz kombinasyonunu sevmeme rağmen bu lüle ile HMD içimlerini yapıyorum ara ara.
Bu ürünün bir de Shallow modeli çıktı sonradan, nispeten daha az tütün alan, çanak yapısı daha sığ bir model hatta bu ürün favori oldu ve klasik Lerook'un pabucu dama atıldı. Aşağıda her iki lüle yan yana gösterilmiş durumda.
Tavsiye eder miyim? Artan kurdan dolayı fiyatları 260 lira civarına çıkmış durumda, dolayısıyla biraz olumsuz bakıyorum çünkü bu lüleyi folyo ile kullanamazsınız dolayısıyla yüksek meblağlar ödeniyorsa biraz daha çok fonksiyonlu olması bence daha faydalı olur çünkü hem HMD hem folyoya hitap eden bolca lüle tipi mevcut.
Rook : Alpaca'nın bir diğer favori modeli. Onun da klasik ve mini olmak üzere iki farklı çeşidi var. Rook biraz büyük 25 gr civarı alıyor Mini Rook ise 10-15 gr arası alıyor. Bu tip lülelerde bence ideali 12-18 gr arası alan lüleler, dolayısıyla Rook serisi bana hiç bir zaman çok hitap etmedi, Mini Rook fena değil ancak onun da çapı küçük, folyo ile içimlerde çelik yanmazın kenar kısımları çok fazla dışarda kalıyor.
Yine de içim tarzınıza hitap ediyorsa, tek seferde 25-30 gr'ları seviyorsanız şans verebilirsiniz. Klasik Rook modeli HMD kullanımı ile de uyumlu.
Goodfella v4, v4.5 : Alpaca markasındaki favorim, en uzun süre de sanırım bu modelleri kullandım. Seyrek dolumda 15-17 gr bandında tütün alıyor, yoğun dolum yaparak 20 gr üstüne de çıkarabilirsiniz. v4.5 modelindeki phunnel kısmın çapı biraz daha geniş olduğu için biraz daha az alması muhtemel. Isı tutuşu ve dip tatları hissettirebilmesi açısından çok başarılı bir model. Folyo ile de HMD ile de kullanabilirsiniz.
The Symphony : Lüle fotoğrafları için kendiniz merak ettiklerinizi ekstra olarak araştırabilirsiniz, her modeli eklersem yazının yarısı fotoğraf olacağı için her markadan bir örnek sunacağım.
The Symphony ikinci favori lüle modelim.
Tek eksisi lülenin alt kısmındaki deliğin çapı çok geniş, buradaki amaçları bir vortex oluşturmak mı tam olarak bilmiyorum. Phunnel kısımda ise göreceğiniz üzere ekstra bir çizgi atılmış, bunun amacı folyo ile kullanıma daha uygun hale getirmek. 13-18 gr arası tütün almasıyla da biraz daha dark tütünleri hedeflediklerini düşünüyorum. HMD kullanacaksanız bence çok uygun değil zira dark ürünlerin folyo/yanmaz kombinasyonu ile içilmesi taraftarıyım her zaman.
Hookah John : Alpaca'nın en büyük rakibi ya da Alpaca mı onların en büyük rakibi emin değilim. Bu arada daha yüksek bedellere satılan daha iyi malzemesine kalitesine sahip lüleler de var, bu ikili sadece daha fazla kullanıcısı olan daha popüler lüleler.
El yapımı olmaları da yine kalitelerini korumasını sağlıyor.
Alpaca'daki hemen her modelin burada da karşılığı var, örneğin Ferris, Lerook'un bir nevi muadili.
Gördüğünüz gibi yine HMD için özel bir kısım var, biraz daha Shallow modeline benziyor.
Yine Harmony, Retro Harmony, 80feet80, Alien Flashback vb. modelleri bulunuyor. Güncel olarak sadece dark içimler için Alien modelini kullanıyorum, bir dönem elimde Retro Harmony vardı ancak beğenmediğim için elden çıkardım.
Retro Harmony'de beğenmediğim temel nokta lülenin içinin yeterince dolu olmamasıydı yani hafif bir lüleydi, Alpaca'yı elinize aldığınızda lülenin ağırlık merkezinde yoğun malzeme olduğunu kolaylıkla anlıyorsunuz.
Bu toprak lülelerde de böyledir, hafif, çıt kırıldım lüleler ısıyı çok tutar ve bu da içim performansınızı düşürür, dolayısıyla toprak lülenin içi yoğun olmalı ve göbek kısımdaki ağırlığı yüksek olmalı.
Yine de Dünya'da sayısız kullanıcısı olan bir marka, ben biraz uzak dursam da.
Oblako Bowl : Yine reklamını çok iyi yapan, bu kez Amerikan değil de Rus markası olan bir Oblako'da sıra.
Aslında görsel olarak hoşuma gidiyor ancak Oblako da HJ gibi nispeten daha ince ve hafif lüle çeşitlerine sahip. Bir de genellikle kusma problemi yaşıyor. Kusmadan da kısaca bahsedeyim, içim esnasında lülenin üst yan kısımlarından tütünün şerbeti çıkmaya başlar, bu da görsel olarak hoş olmayan bir görüntü oluşturur yine zamanla bu ve bunun gibi durumlardan dolayı içime çok da zarar vermeyecek kılcak çatlaklar oluşabiliyor.
Aslında bu çatlaklar Alpaca'da bile olabiliyor, el yapımı olduğu için Alpaca veya HJ'de boyut, kalite farklılıkları olması da mümkün. Oblako bu konuda daha standart, seri üretim bir marka olduğu için nispeten daha dengeli ürünler çıkarıyorlar kalite hususunda. Boyut olarak da S, M ve L modelleri mevcut, yani 10 gr alanı da var 25-30 gr alanı da.
Alpaca ve HJ'ye göre daha ucuz olmasından dolayı tercih edilebilir ancak tek seçeneğim olsa kesinlikle Oblako almazdım.
Solaris Bowl : Solaris yine Rus kilinden üretilen bir Rus markası Oblako gibi. Biraz daha geleneksel içime hitap eden lülelere sahip olsa da delikli modelini bir süredir kullanıyorum ve oldukça memnun olduğumu söyleyebilirim. Görsel olarak biraz daha küt bir yapıya sahip olsa da bunun içim esnasında bir zararı olmadığını söylemeliyim. HMD ile içime de folyo ile içime de oldukça uygun olsa da biraz daha HMD lülesi olarak görüyorum çünkü görselden dikkat ederseniz kenar kısımları diğer lülelere göre nispeten daha kalın.
Tek eksisi diğer markalara göre tat tutma kapasitesi biraz daha fazla, ancak öyle ahım şahım seviyede bir fark değil bu, çok takıntılı bir içici değilseniz etkisi fazla olmayacaktır. Şu ana kadarki incelemelerime göre de en ucuz marka bu, 80-90 civarına Solaris lüleleri bulabilirsiniz.
Dolumunuza göre 15-20 gr arası tütün kapasitesi var.
Silvia Bowl : Silvia ülkemizde üretilen yerli markalardan biri. Modellerine ve tütün alma miktarlarına maalesef çok hakim değilim, evden ziyade gittiğim kafelerde kullandım daha çok ancak bireysel kullanıcılardan da kafelerden gelen dönüşler de oldukça olumlu. Bir kaç modelinde zamanla kılcak çatlak problemi yaşayanlar olsa da kusma problemini genel olarak yaşatmadığı söyleniyor. Oblako'ya göre bir tık daha ucuz olduğu için özellikle 130 lira bandında lüle arıyorsanız size en çok hitap eden marka bu olabilir.
MIT Luxury Bowl : Yine yerli üretim lülelerden bir diğeri de MIT. Tasarımlarında çıkış noktası Mason Bowl modelleri, araştırdığınız zaman her iki markanın benzer ürünleri olduğunu görebilirsiniz. Tabii herkesin birbirinden etkilendiği bir dünyada bu tip durumların olması doğal ve bu MIT lülelerini kalitesiz yapmıyor aksine kullanıcıları genel olarak çok memnun.
Bu markayı da sadece bir kaç kez kafede denedim, modelleri daha çok HMD içimlerine uygun olsa da sanırım bir dönem folyo ile içime uygun lüleler de yapmışlardı. Bu arada lüleleri bir seramik sanatçısı el yapımı olarak hazırlıyor bu yüzden üretimi daha uzun sürüyor ve genelde güncel stok bulamıyorsunuz, almak istediğinizde biraz beklemeniz gerekebiliyor, bu durum Silvia'da da mevcut.
Bu tarz Türk markalarının artması her zaman en büyük dileğimiz.
ATH Hookah Bowl : ATH markası Adalya'nın. Yakın zamanda özel nargile takımlarının yanında yeni tasarım lülelerini de piyasaya sundular.
Her ne kadar yerli atılımları desteklesem de lüle işini şu an için başaramadıklarını söylemek lazım, 65 lira gibi bir fiyattan satılması açısından üst segmente geçiş noktasında fiyat olarak oldukça uygun gözükse de, lülelerde kusma problemleri sıkça oluyor. Ağırlık ve iç malzeme doluluğu fena olmasa da biraz daha kendilerini geliştirmeliler, zamanla olacağını umuyorum.
KS Bowl : KS yine temelde bir Türk markası olan Kaya Shisha'nın ürünü ve Almanya'da çok popüler bir ürün. Daha çok elekli yanmazla içimlere hitap etse de ringo isimli özel bir aparatla HMD ile de kullanabiliyorsunuz. Görsel olarak çok hoşuma gitse de tercihimi benzer ürünler çıkaran Da Vinci Bowl'dan yana kullanmıştım. Deliklerinin büyük olmasından dolayı da lülenin altına süzgeç koymanız gerekebiliyor.
Elekli yanmaz kullanmayı sevenler için geliştirilmiş toprak lüle olarak düşünebilirsiniz KS Bowl'ları. Tek lüle alacak olsam yine bunu tercih etmezdim.
Da Vinci Bowl : Belirttiğim gibi KS'in rakibi, çokça benzer modellerinin yanında bazı sırlı modelleri de var. Daha çok elekli yanmaz kullanımına uygun. Elekli yanmaz biraz daha hızlı hazırlama sağladığı için ara ara kullanıyorum.
Burada belirttiklerim dışında da aslında bir çok marka mevcut ancak ben ülkemizde daha sık tercih edilenlerden bahsettim daha çok. Başta da belirttiğim gibi içim rutininiz lüle seçiminiz için en temel nokta. Bunu da şu şekilde örnekleyebilirim. Örneğin Nakhla veya AF anason içicisiniz ve başka aromaları pek tercih etmiyorsunuz, bu şartlarda pirinç takım + tat oturmuş toprak lülenin üzerine çıkmanıza gerek yok ancak ben farklı bir çok aromayı denemek istiyorum diyorsanız, bu şartlarda lüleniz çok önem taşıyor.
Yine premium markalar ısıyı daha çok sevdiği için, nispeten daha alt markaların dayanımı daha az olduğu için HMD ile ya da folyo/yanmaz kombinasyonu ile içmek de aldığınız performansı çok değiştireceği için ağırlıklı içim tarzınızın ne olduğuna karar vermek önemli.
Eğer ilk lülemi alacak olsam ve bütçem varsa Alpaca tercih ederdim, nispeten bütçemi daha düşüreceksem sırasıyla Silvia ve sonrasında da Solaris tercih ederdim. F/P olarak önde gördüklerim bunlar.
Ek olarak lüle kullanımızla ilgili bir kaç kısa not :
1. Kesinlikle temizlerken kimyasal veya bulaşık teli kullanmayın, zamanla deformasyona sebep olacaktır.
2. Lüleniz içim sonrası soğumadan temizlemeyin, sıcak/soğuk geçişleri malzemelerin yorulmasına ve yine daha kısa sürede deforme olmasına sebep olur.
3. HMD ve folyo kullanımınıza keza ortalama içim sürenize göre optimum lüleyi seçmeye özen gösterin. Örneğin 75 dk'lık folyolu içim rutinine sahipseniz Alpaca Goodfella modelleri sizin için ideal.
4. Kullandığınız tütüne göre uygun dolum metodunu kullanın örneğin Nakhla ve dark tütünlerde overpack içim kalitesini arttırır, bundan önceki yazılarımda bahsetmiştim.
5. Mümkünse en az iki lüleniz olsun ve rotasyonlu kullanın, biri HMD biri folyo kullanımına daha uygun olursa daha da iyi olur.
Şimdilik bu kadar, sorularınız olursa yazının altına yazabilir ya da instagramdan ulaşabilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder